3. Älä käy kehityskeskustelua näin!Kehityskeskustelu. Tuo jokavuotinen piinapenkki, jossa saat tuoda täysin vapaasti ja luottamuksellisesti mietteesi esimiehellesi kaksin esiin. Tilanteena niin helvetin tukala, että harva haluaa tuoda itseään esiin sen enempää, kun on pakko. Tunnet piinaavan katseen jokaista sisuskalua myöten ja paineen alla annat esimiehesi kuulla juuri ne sanat, jotka hän haluaa kuulla. Ylennykset harvoin tulevat esiin tämän kaltaisissa keskusteluissa, vaikka kehuisit työympäristösi maailman parhaaksi. Nöyristely ottaa tässä tilanteessa vallan ja voittaa, vaikka mielesi painii rehellisyyden kanssa, kuin Usain Bolt ja Tero Pitkämäki mm-kisoissa. Ei tainneetkaan olla painijoita nuo miehet. Usein keskustelua edeltäneenä ja seuraavana päivänä äänensävy on hyvinkin päinvastainen.

Vinkki: Valmistaudu keskusteluun ja uskalla puhua asioista asioiden oikeilla nimillä. Alla oleva keskustelu on katastrofaalinen todennäköisesti, niin keskustelijalle, kuin kuuntelijallekin. 
Tekstiä lukiessa voit kuulla keskustelun äänensävyn, joka on värisevä. Taustalla kuuluu todennäköisesti perinteisen seinäkellon piinaava nakutus ja tunnelmaa voisi kuvailla kevyesti sanottuna tukalaksi, kuin krapula-aamun ensimmäinen hengenveto. 


Paikka : Yritys OY , Tila: Huone 101.
Paikalla: Johtaja Juurikka & HR-Harjoittelija Henna 

Mitä kuuluu?
  • Hyvää, jos siis työpaikan kuulumisia mietitään. Töissähän on tietysti aina mukavaa. Eihän tähän keskusteluun kuulu kuitenkaan omat siviiliasiat vai? Ymmärrän toki, että siviili- ja työelämä kulkevat käsikädessä ja heijastavat toisiaan. Eli myös siviilielämässä kuuluu tietysti pelkkää hyvää, koska työt sujuvat niin hyvin. *Posket helottaa, kuin puuliesi. Oikeasti Thomas-kissa kuoli viime viikolla ja puhelinlasku meni perintään. Älä vaan ala nyt itkemään kissan perään. Hymyn pilke vetisillä silmillä. Ei tainnut huomata. 
Miten koet onnistuneesi edelliskaudella?
  • Onnistuttu on. Monessakin muodossa. On tietysti epäonnistuttukin, koska ihminenhän ei ole täydellinen koskaan. Olen onnistunut työssäni, vaikka epäonnistunut, mutta en niin paljoa epäonnistunut, kuin onnistunut. Olen siis onnistunut. Ja epäonnistunut. *Pupillit ainakin tuplaantuivat. Mitä juuri sanoin? Voikohan tuon vielä perua? Ei aina tarvitse miettiä niitä iltasanomien ”älä kehu itseäsi liikaa näissä tilanteissa.”- artikkeleita. Seuraava askel taitaa olla äkillisen sairaskohtauksen, tai kuoleman imitointi.
Mitä haluaisit muuttaa työssäsi tai työympäristössäsi?

  • Työni on mahtavaa, vaikka välillä väsyttääkin. Siis hyvällä tavalla, koska: ”Väsynyt koira on onnellinen koira” -sanonta pätee mielestäni myös meihin ihmisiin. En tietenkään vertaa itseäni koiriin. Enkä kollegoitani, koska olemmehan kaikki työssäkäyvät kuitenkin ihmisiä. Pidän kyllä koirista kovasti. En muuttaisi siis mitään, koska työympäristössämme ei ole mitään muutettavaa. *Kädet hikoavat. Miksi helvetissä en sanonut, että naapuritoimiston Sirkka on aivan kamala tyranni ja vaikuttaa työhöni narsistisella käytöksellään vain ja ainoastaan negatiivisesti??? Hän inhoaa minua.


Kehittymistavoitteet tulevalle kaudelle
  • Ainahan sitä voi kehittyä. Tietysti olen kehittynytkin vuosien varrella paljon, mutta kehityksen täytyy tietysti jatkua. Vastaan, että kehittymistä kokonaisvaltaisesti työssäni. Haluan myös paremmaksi ihmiseksi. Käyn nykyään myös kuntosalilla syystä, että fyysinen jaksaminen heijastuu myös työelämään, eli olen kehittynyt tässäkin, vaikka tässähän voi kehittyä myös paljon lisää. En tietenkään väsytä kuntosaliharjoituksella itseäni liikaa, vaan käyn myös höyryjoogassa rentoutumassa. Tasapaino on tärkeää, eli tätä kehitän myös tulevalla kaudella. Olen siis kehittänyt sitä aina siitä asti, kun olen tänne töihin päässyt. *Väkinäinen hymy kruunaa lausahduksen. Ymmärrät itsekin, että vastaus oli huono, kuin jääveistos aavikolla. Oikeasti kuntosalikortti meni vanhaksi 2012 ja joogalla tarkoitin viikonloppuista katkokävelyä kostean baari-illan jälkeen.
Haluaisitko loppuun vielä sanoa jotain?
  • Olen viihtynyt yrityksessä kovasti. Tietysti lisähaasteet ovat aina tervetulleita. Ymmärrän siis, jos niitä ei ole minulle tarjota, mutta halusin vain osoittaa kiinnostukseni uralla etenemismahdollisuuksiin. Ymmärrän myös teidänkin laidan, jos ette näe sitä samalta kantilta, kuin minä. *Vieno naurahdus, jos tämä kääntyisi huumoriksi. Olen siis kiitollinen tästä työmahdollisuudesta ja kohtahan koeaikakin on jo loppusuoralla. Tai siis eihän se koeaika tietenkään vaikuta mihinkään, eikä varsinkaan työntekooni. *Minkä…helvetin…takia… otit sen puheeksi. Ei ole mahdollista. Nyt se kuvittelee, että olen vain työterveyspalveluiden, henkilökunta-alennusten ja liikuntaseteleiden perässä täällä. Parempi ehkä lopettaa keskustelu tähän ja olla edes yrittämättä korjata tilannetta. 

”Kiitos paljon. Oikein mukavaa päivänjatkoa.” Ovi kiinni. Nyt voisi hakata päätä seinään esimerkiksi tunnin. Ehkä kaksi.  

"Kun aika on..." - kappale alkaa soimaan päässä. Seuraava askel onkin surffailu avoimet työpaikat- sivulla.Kommentit

HEAR ME !

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MAKSUMUISTUTUS, VIULU JA KOLIIKKI?

MINÄ OLEN KIPEÄMPI, KUIN SINÄ! - ÄTN

MIKÄ LEIPÄ OLISIT?