SUOSITTELIJA VAI SELKÄÄNPUUKOTTAJA?


"Alle voit listata suosittelijat." Monikossa? Käykö, jos suosittelijana on esimerkiksi isäni, koska hän osaa kertoa miten mahtava tytär olen? Työnhaussa suosittelijaosuus on palkkatoivettakin hankalampi siinä mielessä, että toinen näistä ei ole neuvoteltavissa oleva asia. Moni sai varmasti kuvan, että olen työmoraaliton luuseri, jota ei edes patologinen valehtelija voi kehuvaan sävyyn markkinoida uuden yrityksen palkkalistoille kerryttämään eläkettä. Tilanne ei välttämättä (toivottavasti) ole näinkään. Suosittelijan pyytäminen työsuhteessa olevana on hieman ristiriitaista, joten suosituspuhelu on vähintäänkin tulkinnanvaraista.

Vinkki: Suosittelupuhelu on täysin kuulijan oman tulkinnan varassa. Kehu ei aina ole vilpitön, tai haukku todenmukainen. Onko suosittelupuhelulla mitään virkaa?

PUHELU 1 

Heikki Pukama. Sairaslomapäiviä vuodessa keskimäärin 32kpl. Konfliktiherkkä ammattiliittojen kätyri, joka palvoo TES:sin käppyröitä, pykäliä, sekä pukamia. Uusi työpaikka on kiinnostunut upeasta ansioluettelosta, jossa tämä keskiverto on  "produktiivinen ensiluokkaisen työmoraalin omaava visualisti, joka osaa lentämisen lisäksi myös laitesukeltaa, luoda myynti,-sekä maailmanennätyksiä ja toteuttaa konversio-optimointia, vaikka ei käytäkään tietokonetta." 


"Morjensta! Teillä ilmeisesti työsuhteessa Heikki Pukama?"
"Päivää. Kyllä näin on."

"No millainen työntekijä hän mahtaa olla?"
"Erittäin hyvä! Aivan mahtava! Harmillista, että hakeutuu muualle töihin. On yrityksemme keulakuva ja hengenluoja. On todella tehokas ja keskittyy työntekoon aina ja vain 100-prosenttisesti."

"Palkkaisitko hänet itse tilanteessani?"
"Aivan varmasti! Ei epäilystäkään. Heikin kaltaisia on niin harvassa (luojan kiitos) tätä nykyä. Hän on varmasti juuri sopiva yritykseenne."

"En kyllä kertonut vielä yrityksestämme mitään?"
"Niin no... Tarkoitan vain, että Heikki sopii työtehtävään, kuin työtehtävään. On niin monimuotoinen tekijä, jolta onnistuu kaikki niin vaivattomasti." (Edellisviikolla Heikki on kerännyt adressin kollegoilta, että he saavat ulkopuolista konsultaatioapua vuoden vanhan kassajärjestelmän lisäopetteluun työaikana, vaikka kassajärjestelmä on jo tuttu.) 

Puhelu loppuu. Heikki Pukama on uudessa työssä ja vanhan pomon kasvot ovat menetetyt. Heikin työsuhde päätyi koeaikapurkuun, mutta Heikki meni asian tiimoilta oikeuteen ja hänen maksamansa liittorahat tulivat hyvään käyttöön. Nyt Heikki on taas työssä ja hän keskittyy uuden lakialoitteen viemiseksi läpi, jossa ammattiliittoon kuuluminen on pakollista kaikille työsskäyville. Heikki kuvailee itseään "urasankari"-tittelillä ystävilleen. 


PUHELU 2.

Maisa Metsä. Kuuden vuoden työsuhde takana. Yksi omailmoitteinen flunssapoissaolo. Tehokas myyntitykki, jonka keskittyminen ei herpaannu. Joustaa aina, eikä hätkähdä lepoaikojen puutteelisuudesta. Työpaikalla toimii asenteella "minä tulen töihin, teen työt ja lähden kotiin." Esimiesten suosiossa, koska hoitaa työnsä moitteettomasti ja motivoi muita omalla osaamisellaan. Suosittelijapuhelu uudesta yrityksestä, joka on kiinnostunut siististä ansioluettelosta ja realistisesta työhakemuksesta. 

"Se on Kalle Lapander Lapander oy:sta päivää! Kyselisin hieman työntekijästänne Maisa
Metsästä, jos sopii?"
"Päivää vain. Maisasta? Mitä hänestä?"

"Maisa on hakenut Lapander oy:hyn koordinaattoriksi ja haluaisin kysellä hänen osaamisestaan hieman lisää."
"Niin hän jotain mainitsikin tästä tilaisuudesta. No Maisa nyt on ihan keskiverto. Ei sen kummempaa."

"Keskiverto? Hänellä näytti olevan maisterin paperit kuitenkin hallussa?"
"Niin no. Mitä tähän nyt sitten sanoa. Maisa sopii paremmin ehkä meidän yrityksemme palvelukseen työtehtävien puolesta. Hän on enemmänkin jalat maassa tyyppiä, eikä ehkä kroolinaattorin työtoimenkuva ole hänelle se oikea. Hän on. kuitenkin titteliltään myyjä, joten voi olla turhan suuri harppaus." 

"No tuota... Sanoitteko kroolinaattori?"
"En! Kiitos kuitenkin kiinnostuksesta. Tässä olen vain yrittäjä - yrittäjälle rehellinen, enkä tästä nyt tahdo tehdä sen kummempaa soppaa. Maisa nyt vain ei sovi teille! Välillä tilanteet vain menevät näin, kyllähän sinä tiedät nämä. Nyt täytyykin rientää. Kiitos, hei." 

Maisan tulevaisuus romuttui vahvan työmoraalinsa takia. Hän jatkoi työtään myyjänä, koska pomo sanoi, että vielä hän pääsee ylenemään. Pomon kustannustehokas ajattelumalli, kuitenkin piti Maisan myyjänä, vaikka hänelle vastuutehtävät sysättiinkin. Pomo kertoi Maisalle, että oli kehunut Maisaa puhelimessa, mutta uudessa yrityksessä oltiin kapeakatseisia. Maisa jatkoi työnhakua, mutta ilman suosittelijaa. 
Mitä mietteitä suosittelupuhelut teissä herättää? 

Kommentit

Suositut tekstit